De positie van je kinderen versterken: leeftijdsafhankelijke vuistregels

Bij het lezen van ‘Is dit mijn thuis?’ zie je een aantal visuele verwijzingen naar klimaatverandering. Deze zijn bedoeld om jou en je kinderen te helpen het gesprek te beginnen over de reden waarom wij ons gezamenlijke thuis, onze planeet, goed moeten verzorgen en hoe we klimaatverandering kunnen tegengaan.

Als je met je kind praat over wat er gebeurt in het boek of de informatie op deze website gebruikt, moet je echter wel bedenken dat een kinderbrein anders werkt dan dat van jou.

Hier zijn een paar aanwijzingen over hoe je de manier van praten over klimaatverandering kunt aanpassen aan de leeftijd van je kind.

Kinderen van 4 t/m 6 jaar: geef het goede voorbeeld

Tot de leeftijd van zes jaar leren kinderen vooral van wat ze zien, voelen en horen. Ze leren van wat jij doet en doen dit na. Ze zijn nog niet toe aan een uitgebreide uitleg.

Goede tips voor kinderen van deze leeftijd zijn dan ook:

  • Over de milieuvriendelijke dingen praten die je dagelijks doet, zoals recyclen, fietsen, gebruik van openbaar vervoer of minder vlees eten.
  • Door samen nu groen gedrag te vertonen, heb je een goed antwoord op de vraag van je kind hoe klimaatverandering kan worden bestreden als hij/zij oud genoeg is om dit te vragen. Vind hier inspiratie.
  • Kinderen vertrouwen op hun ouders. Lieg niet tegen hen over de problemen, maar overtuig je kind dat er volwassenen zijn die de problemen aanpakken en houd je eigen zorgen voor jezelf.

Kinderen van 6 t/m 8 jaar: bied hoop en blijf positief

Rond de leeftijd van 6-7 ontwikkelt zich het rationele deel van het brein en beginnen kinderen geleidelijk oorzaak en gevolg te begrijpen. Ze vragen vaak ‘waarom’ en trekken alles in twijfel. Dit kan bijvoorbeeld zijn over klimaatverandering in het algemeen of over sommige afbeeldingen in het boek.

Goede tips voor kinderen van deze leeftijd zijn dan ook:

  • Bij een vraag over het klimaat, moet je er zeker van zijn dat je begrijpt welk antwoord je kind wil horen om te vermijden dat je eigen zorgen je antwoord beïnvloeden.
  • Als je zelf een gesprek wilt beginnen over klimaatverandering, begin dan met de vraag ‘Wat weet je over klimaatverandering’?
  • Gebruik de pagina ‘Eenvoudige antwoorden op moeilijke vragen’ op deze website om klimaatverandering uit te leggen en de mogelijke gevolgen hiervan.
  • Kinderen vertrouwen op hun ouders. Lieg niet tegen hen over het probleem. Maak in plaats daarvan duidelijk dat er volwassenen zijn die het aanpakken en houd je eigen zorgen voor jezelf.