Gemakkelijke antwoorden op moeilijke vragen

Kinderen stellen over alles graag vragen. Dit kan moeilijk zijn wanneer het gaat over ingewikkelde zaken als klimaatverandering. Omdat het een verwarrend onderwerp is, ook voor ouders. 

Dus hebben wij een lijst gemaakt van enkele vragen die je kinderen misschien hebben met daarbij een eenvoudig-te-begrijpen antwoord:

Wat betekent ‘klimaat’?!

Weer

Weer is de staat van de atmosfeer in een gebied dat bijvoorbeeld de mate beschrijft waarin het nat of droog is, warm of koud, rustig of winderig, helder of bewolkt.

Klimaat

Klimaat is het gemiddelde weer op een plaats gedurende een periode. Dit kunnen tientallen, honderden of duizenden jaren zijn.

Wat is klimaatverandering en wat veroorzaakt het?

Klimaatverandering is een langetermijnverandering in het weer op aarde.

Vervuiling door bijvoorbeeld vliegtuigen, bedrijven, landbouw en energieproductie bestaat uit gassen als koolstofdioxide (CO2).

Als het CO2-niveau stijgt, raken de zonnestralen gevangen onder een 'deken' van vervuiling.

Planten en bomen kunnen weliswaar een deel van de CO2 opnemen, maar niet alles.

De 'deken' van CO2 wordt dus dikker en houdt zelfs nog meer hitte gevangen waardoor de planeet opwarmt.

Waarom horen we tegenwoordig zoveel over klimaatverandering?

Mondiale temperaturen zijn de afgelopen eeuw gemiddeld 1 °C gestegen. Dat lijkt misschien niet veel, maar je mag niet vergeten dat het een gemiddelde is. Dit betekent dat de temperatuur in sommige gebieden veel meer stijgt. En dit heeft (!) gevolgen voor mensen en wildleven over de hele planeet.

Maar betekent dat niet dat het weer dan beter wordt?

Het hangt ervan af hoe je het bekijkt. Op korte termijn kunnen de zomers inderdaad warmer worden. Maar op lange termijn betekent het extremer weer. Misschien hebben je kinderen al gehoord over een aantal orkanen, overstromingen en bosbranden die onlangs in het nieuws waren? Sommige hiervan zijn gedeeltelijk te wijten aan klimaatverandering.

Wat betekent klimaatverandering voor de dieren en andere wezens?

 

Van leefomgeving veranderen

Sommige dieren verplaatsen hun leefomgeving naar koelere klimaten en worden sneller wakker uit hun winterslaap, terwijl sommige leefomgevingen helemaal verdwijnen.

 

Veranderende ecosystemen

Planten beginnen vroeger in de lente te groeien en bloeien en overleven langer tot in de herfst, wat langdurige effecten heeft op lokale ecosystemen.

Wat kan ik doen om klimaatverandering te helpen bestrijden?

Hoewel klimaatverandering een ernstige aangelegenheid is, is het belangrijk om je er niet door te laten afschrikken of er moedeloos of zenuwachtig van te worden. Omdat wij allemaal samen een verschil kunnen maken! Jij ook. Bezoek onze pagina voor een aantal tips over hoe je het verschil kunt maken.

Maar ik kan niet echt een verschil maken of wel?

Ja, zeker wel. Wij allemaal! Uiteraard zal het gedrag van één persoon de wereld niet veranderen. Maar je moet je handelingen niet apart zien. Zie jezelf als deel van iets groters. Een wereldwijd nieuw ontwaken. Iedereen kan zijn gedrag veranderen en het is de som van deze veranderingen die uiteindelijk het verschil zal maken.

Waarom doet niemand dan iets om de planeet te redden?

Dat gebeurt wel! Door de effecten van klimaatverandering zien we een enorme paradigmaverschuiving in de wereld. Mensen, bedrijven, landen en organisaties als de EU en de Verenigde Naties stimuleren grote veranderingen. Dagelijks worden fantastische nieuwe initiatieven geïntroduceerd die van de wereld een betere plaats willen maken, zoals energiebedrijven die overschakelen op hernieuwbare energieën, autoconstructeurs die overschakelen op elektrisch rijden, de opkomst van plantaardig vlees, saneringsprojecten van oceanen en veel meer. Er is heel wat om optimistisch over te zijn!

De beste tips voor een groener leven

Ook jij kunt onze planeet helpen!

SPACER QUARTER