Er zijn talloze manieren waarop jij en je kinderen kunnen helpen zorgen voor ons gemeenschappelijke thuis en ons in de richting van een wereld helpen die volledig draait op groene energie. Hier zijn een paar ideeën die jij en je gezin kunnen invoeren: 

 

Ja, dat kunnen wij!

Een obstakel op weg naar een wereld die volledig op groene energie draait, is de twijfel bij sommige mensen of het wel mogelijk is. Het is mogelijk! Groene energie is nu goedkoper dan zwarte, zodat er geen enkel excuus meer bestaat om fossiele brandstoffen niet te vervangen door wind- en zonne-energie. De toekomst is net zo schitterend als wij willen en dat moeten we allemaal verder vertellen!

Kies voor groen

Heb het er thuis eens over hoe energie wordt geproduceerd. Een geweldige manier om een groenere toekomst te creëren, is om een groene energieleverancier te kiezen en meer duurzaam geproduceerde producten te kopen.

Groene energie

Windenergie wordt volledig aangedreven door de krachten van de natuur. Dit betekent dat het veel klimaatvriendelijker is dan bijvoorbeeld steenkool.

Elektrische voertuigen

Gewone automotoren veroorzaken veel vervuiling. Met een elektrische auto rijden is dus een geweldige manier om je koolstofvoetafdruk te verkleinen.

Producten

Sommige producten worden veel duurzamer geproduceerd dan andere. Probeer producten te kiezen die gemaakt zijn van organische, hernieuwbare materialen.

Denk na over op wie je stemt

Dit is niet echt voor de kinderen, maar eerder een tip voor jou als ouder: politici spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de toekomst. Vraag politici om actie te ondernemen om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en de komst van meer groene energie te versnellen.

Hoe groen is je pensioenregeling?

Pensioenfondsen investeren jaarlijks enorme geldsommen in de economie. Ga eens na of jouw pensioenverstrekker rekening houdt met het klimaateffect van zijn investeringen.

Praat met de school van je kind

Leg aan het team van de school van je kind uit dat het voor jou een prioriteit is om je kind te leren groen te leven en stel eventueel voor dat het een deel van de leerstof wordt.

Delen is geven om

Geven

Misschien heeft je kind speelgoed dat niet meer wordt gebruikt? Of kleren die niet meer passen? Geef ze dan aan de kringloopwinkel in je buurt.

Krijgen

Wie weet? Misschien kom je wel iets tegen dat iemand anders heeft ingeleverd wat jij geweldig vindt!

Eet groente

Minder vlees eten kan wonderen verrichten voor de planeet en meer plantaardig voedsel biedt je een smaakvol, gezond en toekomstvriendelijk alternatief voor vlees. Zoals we al eerder zeiden: probeer het bij lokale producten te houden voor een maximaal effect!

Koop seizoensgericht

Probeer om zo veel mogelijk voedsel van het seizoen en lokaal geproduceerd fruit en groente te eten. Dit zal je koolstofvoetafdruk aanzienlijk verminderen. Denk eens aan hoeveel CO2 die geïmporteerde appels de planeet kosten aan transport in vergelijking met die van de boomgaard een stukje verderop...

Sorteer

Er zijn talrijke mogelijkheden om je afval te sorteren, zodat het verwerkt en correct gerecycled kan worden. Maar probeer sowieso minder weg te gooien.

Wandel

Te voet of met de fiets in plaats van met de auto kan de lucht aanzienlijke hoeveelheden koolstofdioxide-emissie besparen. En je blijft nog fit ook!

Ervaar de schoonheid van de natuur

Niets evenaart een uitstapje in de natuur. Kinderen zijn er dol op en gezellig wildkamperen zal hen helpen om de natuur meer te waarderen door dit zelf te ervaren. Bespreek jullie ervaringen en probeer hen te laten begrijpen waarom we actie moeten ondernemen om de natuur verder te laten bloeien.

Eenvoudige antwoorden op moeilijke vragen

Klimaatverandering kan verwarrend zijn – ook voor ouders

SPACER QUARTER