Årets energibundt

Vi hylder frivilligheden med Årets Energibundt

Ørsted vil gerne hylde det fantastiske arbejde, der lægges i idrætsforeningerne landet over. Derfor har vi sammen med Danmarks Idrætsforbund stiftet prisen Årets Energibundt, som tildeles en frivillig, der gør en forskel for klubben og fællesskabet. Vinderen får 75.000 kr. 50.000 kr. går til klubben og 25.000 kr. til vinderen selv. 2. og 3. pladsen får hver 10.000 kr. Vinderen annonceres ved DRs show SPORT 2017 den 6. januar 2018.

Årets Energibundt går til en frivillig, der med en særlig indsats og engagement bidrager til sammenholdet i idrætsforeningen. Én, der sørger for, at hallen er booket til træning. Én, der altid står klar ved vandposterne til løbene. Én, der arrangerer kørsel, så alle kommer med.  Én, der kridter banen op, så vi andre kan spille på den. Én, der gør, at foreningen, holdet og medlemmerne arbejder godt sammen. Eller bare én, der i særlig grad bidrager til sammenholdet i foreningen. Til glæde for os alle.

Poul Syberg Pedersen
Årets Energibundt 2017

Stort tillykke til Poul, som har vundet prisen som Årets Energibundt 2017. Poul har vundet for sine mange års store engagement og indsats i GOG Håndbold. Med æren følger en præmie på 50.000 kr. til klubben og 25.0000 kr. til Poul selv.
Poul Syberg Pedersen
Poul Syberg Pedersen

Poul Syberg Pedersen og GOG skaber fællesskab

“I GOG samler vi Sydfyns familier omkring sporten og fællesskabet.”

To gange har Poul Syberg Pedersen og medlemmerne i GOG bygget foreningen op fra bunden. Oprindeligt lå håndboldklubberne GOG, Oure og Gudme spredt på Sydfyn - indtil Poul besluttede sig for at samle kræfterne i én stærk forening. Poul og foreningens øvrige medlemmer skabte den største succes i dansk håndbold. Klubben høstede imponerende resultater på både kvinde og herresiden, og samlede børn og unge i et stærkt fællesskab om sporten.
 Opskriften til en succesfuld forening var klar og havde tre vigtige ingredienser: bredde, elite og fællesskab. I kølvandet af nullernes finanskrise gik GOG konkurs. Eliteholdene blev tvangsnedrykket og foreningen led et knæk. Men endnu engang var Poul blandt de store trækkræfter, der fik pustet gejst, engagement og entusiasme i foreningens medlemmer. Og i dag er GOG igen en forening, der sætter sit præg på dansk håndbold.

Poul engagerer sig i alle facetter af foreningen. Både som elitetræner, festarrangør, stævnekoordinator, holdleder, bestyrelsesmedlem, fundraiser, foredragsholder og meget andet.

“Jeg tror, at vores forening giver børn, unge og familier et godt supplement til livet på skærme og sociale medier. Her mødes vi og taler med hinanden, og du ser sjældent medlemmer, der mest er optagede af deres mobiler, når de er her i foreningen. Det, tror jeg, er sundt, og er med til at styrke det fællesskab, der også er forudsætningen for at samle folk om både bredde- og eliteidrætten.”

De to andre finalister

Anna Pouplier

Anna Pouplier får forældre og børn til at lege i byrummet

“Der er ingen grund til at forældrene skal vente ved ribben, når børnene dyrker idræt. Det er smartere, når alle er med.”

Alle er med, når der er familieidræt på programmet. Det er tanken bag foreningen Familieidræt, som Anna Pouplier er engageret i. I stedet for at forældrene venter ved sidelinjen i en time og senere selv tager i fitnesslokalet, mens børnene er hjemme, så leger og motionerer familierne sammen.

“I familieidræt er vi meget åbne for forskellige discipliner, for det handler først og fremmest om at aktivere både forældre og børn. Og det kan både foregå i en hal, på stranden og i vandet. Så vi har alt fra leg og boldspil til gymnastik, kajak, vinterbadning og meget mere.”

Anna har været med i foreningen Familieidræt i 3 1/2 år, hvor hun blev instruktør fra første færd. Hun engagerede sig hurtigt i bestyrelsen og sidder i dag som formand. Rigtig mange timer går hver uge til bestyrelsesarbejde og organisering af foreningens aktiviteter. Især har hun stort fokus på instruktørudvikling.

“Gode instruktører er alfa og omega for foreningen. En god instruktør gør, at medlemmerne holder fast og kommer igen. Derfor investerer vi tid og ressourcer i udviklingen af vores instruktører, så de er klædt på til at introducere nogle spændende aktiviteter for familierne. Også nogle gange nogle ret vilde aktiviteter.”

Foreningen har aktiviteter i mange områder af København: Vesterbro, Amager Strand, Islands Brygge, Nørrebro og i Valby. Men det kan ind i mellem være en udfordring at finde lokaler. Derfor har Anna ambitioner om at bringe foreningen ud i byrummet.

“Vi har planer om at sætte gang i nogle aktiviteter i byrummet, for der er rigtig mange muligheder. Byen har masser af legepladser, træningssteder, basket- eller fodboldbure, og områder, hvor vi kan sætte gang i familier på rulleskøjter eller på løbehjul.”

 

Ernst Lykke Nielsen

Ernst Lykke Nielsen har bidraget til at skabe rammerne for Gymnastikforeningen Køge Bugt

“Du skal komme smilende til gymnastik og gå grinende hjem.”

Ernst Lykke Nielsen lukker dørene op for omkring 80 vuggestue- og dagplejebørn, som stormer ind i Gymnastikforeningen Køge Bugts gymnastikcenter. Centret har airtracks, løbetramboliner, madrasser i alle størrelser og en 2 1/2 meter dyb grav fyldt med “pommes frites” af skum. I en time tumler, hopper og knokler børnene rundt på de forskellige stationer og får rørt de fleste af menneskets 18 grundlæggende motoriske funktioner.

“Man bliver bare glad i låget af at komme her,” ler Ernst.

Hver uge benytter 450 institutionsbørn fra 24 daginstitutioner faciliteterne i dagtimerne, og om eftermiddagen indtager foreningens medlemmer det dedikerede gymnastikcenter. De 1.900 kvadratmeter, som blev indviet i 2014, har været rammen for så stor en succes i Køge, at foreningen og kommunen er blevet enige om at opføre yderligere ca. 1.750 kvadratmeter. Og Ernst Lykke Nielsen har været en drivende kraft i både det nuværende og vil være det for det kommende center. Ernst har været aktiv i foreningen i fyrre år og brænder for at aktivere børn og unge mennesker. Han aktiverer dem både som medlemmer og som hjælpetrænere og instruktører, som foreningen har 120 af.

“Vi er en professionel organisation i et frivilligt miljø,” bemærker Ernst og fortæller, hvorfor det giver så god mening at aktivere børn og unge i en tidlig alder.

“Uanset om vi taler om vuggestuebørn, børnehavebørn, folkeskoleelever eller sågar gymnasieelever, så har gymnastikken og motorikken en gavnlig effekt. De bliver mere læringsparate, sover bedre, spiser bedre og er bare sødere ved hinanden, når de udvikler deres motorik. Man kan sige at her møder motorikken og pædagogikken hinanden.”

Sidste års vinder

Dommerpanelet

Dommerpanelet udvælger de tre nominerede. De nominerede til Årets Energibundt 2017 kontaktes direkte. De inviteres med ledsager til middag og showet, Sport 2017, den 6. januar 2018 i Boxen i Herning, hvor prisen Årets Energibundt uddeles. Alle tre nominerede får mulighed for at invitere 20 medlemmer fra deres klub med til showet på tribunepladser.

Hanne Blume, HR-direktør i Ørsted

Hanne Blume er meget engageret i Ørsteds samarbejde med DIF og Team Danmark. Som Olympisk Partner støtter Ørsted såvel bredde- som eliteidrætten i Danmark. Og internt i Ørsted har samarbejdet understøttet implementeringen af en strategi med fokus på medarbejdernes sundhed og trivsel.

Thomas Bach, Næstformand i Danmarks Idrætsforbund

Har gennem mange år arbejdet med den brede idræts interesser samt udviklingen af foreningslivet. Især de mange frivillige kræfter i dansk foreningsliv er et særligt fokus for Thomas Bach.

Udover medlemskabet af DIFs bestyrelse er Thomas Bach desuden bestyrelsesmedlem i Friluftsrådet og specialkonsulent i Røde Kors.

Søren Vestergaard, Sportschef i Danmarks Radio

Sportschef i Danmarks Radio og dermed også chef for showet ved det store Sport 2017, der afholdes i Herning den 6. januar 2018.

Søren og holdet, der laver showet, sikrer, at der både er fokus på at hylde præstationerne på topplan fra året, der gik. Men også at vi hylder breddeidrætten i Danmark.

Steen Fladberg, Direktør i Sport One Denmark, ejet af Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund

Sport One Danmark er bindeled mellem idrættens verden og erhvervslivet – og arbejder på at de to verdener kan mødes og bruge hinanden til gavn for begge parter. Steen Fladberg er tidligere verdensmester i badminton og stadig aktiv på motionsplan og som formand i Køge badmintonklub.

Konkurrenceforløb og -betingelser

Kun indstillinger, der er indsendt via linket her på siden, kan komme i betragtning. Indstillingsperioden løber fra den 6. til og med den 19. november 2017.

Konkurrencebetingelser

Man kan ikke indstille sig selv, og samme person kan kun indstilles til prisen én gang. For at komme i betragtning til prisen skal man være tilknyttet en idrætsforening under et af DIFs 61 specialforbund. Ansatte i Ørsted kan ikke indstilles, og ansatte i Ørsted kan ikke indstille familie eller personer i deres egen husstand.